Što sve proizvodimo?

Eko bučino ulje

Bučino ulje dobivamo toplim prešanjem sjemenki buče golice. Djeluje posebno blagotvorno na ljudsko zdravlje. Ulje sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, minerale, esencijalne masne kiseline, vitamine grupe B, vitamin C te obiluje vitaminom E.

Vrlo pozitivno djeluje na prostatu, regulira mokrenje i smanjuje bolove uz korištenje barem žličice ulja dnevno. U nekim zemljama (Bugarska, Rumunjska, Turska i Ukrajina) nema bolesti prostate jer su tamo bundevine sjemenke dio redovite prehrane.

Osim preventivnog i ljekovitog djelovanja na prostatu bučino ulje ima i druga pozitivna svojstva i djelovanja: smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze; poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Nadalje, bučino ulje povoljno djeluje na crijevnu floru, povoljno djeluje na ten kod djece sklonih ekcemima, i konačno, povoljno djeluje na plodnost kod odraslih.

No, osim ljekovitih svojstava bučinog ulja, ono je vrlo ukusno i daje posebnu aromu te se ubraja u “delikatesno ulje”. To je prirodan i zdrav proizvod sa izvanrednim okusom i aromom, dobiven hladnim cijeđenjem sjemena bundeve, a često se kombinira s sjemenkama suncokreta. Obiluje nezasićenim omega-3 i omega-6-masnim kiselinama. Preporučuje se uporaba: 1-3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Ekstra čisto

Proizvedeno postupkom toplog prešanja bez primjesa bilo kakvog drugog ulja. Blagih okusa i aroma ali maksimalne gustoće. Nije za termičku upotrebu osim dodavanja kraju kuhanja ili pečenja, odnosno prije samog posluživanja. Odlično je za sve salate pogotovo grah, kiselo i slatko zelje, krumpir salatu, sladoled od vanilije i slične delikatese.

Domaće

Proizvedeno postupkom toplog prešanja ali sa dodatkom 2-3 % suncokretovog ulja kako bi se naglasile jače pržene arome i okusi u samom procesu proizvodnje ulja. Dakle, nije miješano već samo jače aromatizirano. Upotreba je ista kao i kod ekstra čistog .

Eko brašna

 

Bučino brašno

Preradom bučinih koštica dobivamo bučino ulje i bučino brašno (pogača). Pogaču meljemo na kameni mlin te dobivamo finu strukturu i zelenu boju bučinog brašna koje je intenzivnog okusa, mirisa i arome  po sjemenkama i bučinom ulju. Takvo brašno je dosta suše od mljevenih svježih koštica pa je daleko podatnije za izradu tijesta sa ili bez kvasca. Ukoliko radimo sa kvascima preporuka je ne koristiti više od 20% ili 1/5 bučinog brašna od ukupnog.

Bučino brašno bogato je proteinima, izvor je esencijalnih aminokiselina i celuloze, vitamina E i minerala (željezo, magnezij, cink, fosfor, bakar i mangan ) i ne sadrži gluten.

Pirovo brašno

Pir- krupnik, dinkel ili spelta je jedna od najstarijih vrsta žitarica koja potječe iz Azije. Sadrži puno manje glutena, a više proteina od pšenice. Lako je probavljiv i kao takav  je idealna hrana za prehranu starijih osoba i djece. Od vitamina sadrži A, C i B te esencijalne amino kiseline, minerale i vlakna. Njegovo antioksidativno djelovanje pomaže kod kožnih problema, a također se preporučuje koristiti ga u prehrani kod zatvora, loše probave i povišenog kolesterola.

Cjelovito zrno pira meljemo starim mlinom na kamen i dobivamo bogatstvo žitarice pretvoreno u integralno brašno. Od takvog pirovog brašna možemo praviti kruh, kolače, peciva, palačinke, pogače, tjesteninu… Nije ga potrebno miješati sa ostalim brašnima u izradi proizvoda koji sadrže i kvasac.

Od prženih i samljevenih zrna pira dobivamo zamjensku kavu ili kavovinu koja „na žalost ili sreću“ nema kofeina. Mirisom i okusom podsjeća na nekad davno zaboravljenu starinsku bijelu kavu ili kojoj mogu uživati svi članovi obitelji uz unos hranjivih i nutritivnih vrijednosti u organizam.

Heljdino brašno

Heljda je odličan izvor vlakana, sadrži vitamine E, B i lizin – esencijalnu amino kiselinu. Najbitnije je da ne sadrži gluten . Zbog toga je prikladna za ljude koji su alergični na žitarice,  koji imaju probavnih ili vaskularnih problema i /ili povišeni  krvni tlak.          

Heljdu meljemo u mlinu na kamen kao cjelovito zrno s ljuskom  te zbog toga naše heljdino brašno ima simpatične  crne točkice ali je zbog toga bogatije vlaknima.

U upotrebi heljdinog brašna s  kvascima najbolji omjer je do 1:3 maksimalno do 1:2, dok se kod izrade beskvasnih delicija od heljdina brašna može koristiti samo u potpunosti.

Raženo brašno

Raž sadrži dosta proteina , vitamina A,E i B, sadrži manje škroba pa je pogodna za prehranu dijabetičara. Od mineralnih sastojaka sadrži kalij, kalcij, natrij, fosfor, magnezij, sumpor, mangan, bakar, cink, kobalt, flor. Ugljikohidrati utječu na izmjenu tvari koje su bitne za govor, disanje i stas a ima ih oko 74% u raži. Švicarski znanstvenici otkrili su da raženi kruh povećava 30% razinu željeza u krvi u odnosu na pšenični.

Cjelovito zrno meljemo na mlin na kamen i dobivamo brašno sa dosta manje glutena nego pšenično te je potrebno u pripravke sa kvascima dodavati bijelo glatko pšenično brašno dok u beskvasne stavljamo ga po želji.